петък, 14 септември 2012 г.

Торта 'Мимоза'

За 6 души

  • 120 г захар
  • 50 г масло
  • 60 г брашно
  • 60 г картофено нишесте
  • 3 яйца + 2 жълтъка
  • пудра захар
  • 50 мл ром


За крема

  • 120 г захар
  • 40 г брашно
  • 5 жълтъка
  • 1/2 л прясно мляко
  • 1 п. ванилия
  • кората на 1 лимон
  • 200 мл бита сметана


1.Загрейте фурната на 190 градуса.Намазнете и набрашнете една тортиера с 22 см диаметър.

2.Разтопете маслото.В друга купа разбийте яйцата ,жълтъците и захарта с миксер,докато получите светъл крем.Пресейте брашното в купата с яйчената смес заедно с нишестето и разбъркайте добре, прибавете и разтопеното масло постепенно,докато разбърквате.Получената смес сложете в тортиерата и печете 30 минути.

3.За крема: сложете млякото да заври заедно с лимонената кора.В касерола разбийте жълтъците със захарта,след което прибавйте пресятото брашно по малко,докато бъркате.Махнете лимонената кора и започнете да прибавяте млякото постепенно ,докато разбърквате.Сложете крема на котлона ,за да се сгасти.като разбърквате непрекъснато.След като се е сгъсти добре го махнете от котлона.Трябва да се охлади добре и тогава прибавете битата сметана.

4.Извадете блата от фурната и го разрежете на 4 диска.Запазете един цял,другите 3 нарежете на по малки дискове : 20 см,18 см,16см.Остатъците оформете на кубчета.

5.Сложете  най-големия блат за основа,нопоете го с ром(който предваритено сте смесили с 100 мл вода),след което го покрийте със слой от крема и така подредете и останалите блатове по големина.Най-отгоре в/у последния слой с крема подредете кубчетата и нарасете с пудра захар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар