Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Христина Маркова е от плевенското село Лепица. Предлага лек сладкиш, който е подходящ след голямото хапване на козунаци по Великден. В него няма брашно и тестена плънка, а е доста сочен и приятен. Ще хареса и на тези, които обичат простите сладкиши, но пълни с плодове.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
3 средно големи круши (можете да ги замените с ябълки), 2 яйца, 50 г галета, 30 г захар, 30 г орехи, 30 г кисело мляко, 1 с. л. олио, 1 щипка канела, олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелваме крушите, почистваме и нарязваме на малки тънки филийки. Овалваме ги в галета и нареждаме в намазана с олио тава.
Поливаме ги със смес от разбитите яйца със захарта, счуканите орехи, млякото и канелата.
Слагаме сладкиша в предварително загрята фурна на 180- 190 градуса до златисто запичане на горния слой.
Подходящ е за привържениците на здравословното хранене, както за малки деца и възрастни хора, които трябва да консумират по-малко захар.